Салатни листни зеленчуци
Свежите и крехки зелени листа изглеждат винаги апетитно в чинията. Те могат да се използват за салати и за основа при поднасяне на вегетариански, рибни или месни ястия.
Салати и марули:
За родина на салатата се счита Средиземноморието. Древните гърци и римляни са считали, че тя има сънотворно действие и са я сервирали преди сън. В момента тя е един от най-популярните зеленчуци в света.
Познати на нашия пазар са 4 типа салати, които вече могат да се намерят целогодишно - маруля (с тъмнозелени твърди листа и леко горчив привкус), салата (листата са светлозелени, прихванати за стъблото, има сини, червени и силно къдрави разновидности), айсбергова салата (по-светло зелена на цвят, главеста, много крехка и нежна), бостънска салата (светлозелена, полуглавеста, с нежни по-мъхести листа).
Подготовка:
Листата внимателно се освобождават от основата, измиват се под течаща вода, накисват се за 5 мин да се отмият всички песъчинки от диплите, пак се изплаква и се подсушава. Често крехките листа не се режат, а се накъсват за салата.
Рукола
Руколата е от семейството на синапа. Използва се главно за салата в микс от комбинирани листни зеленчуци. Вкусът й е пиперлив, леко нагарчащ с нюанс на ядка. Листата са насечени, а текстурата напомня тази на спанака.
Подготовка:
Отрязват се коренчетата и завехналите листа, измива се и се подсушава.