Салатен лук
По високите части на нашите планини на овлажнени места се среща дребно многогодишно растение с тънки, тръбести листа и нежни розови цветове, събрани в топчести съцветия. Това е Allium schoenoprasum - салатен или сибирски лук. За разлика от повечето културни форми лук този не образува така характерните луковици, а за кулинарни цели се използват само листата му. Въпреки че е диворастящ в България, този роднина на чесъна и праза тепърва навлиза в родната кухня. Добре е, че в други части на света (северните и планинските части на Европа, Северна Азия) не са го пренебрегнали по този начин.
В Централна и Западна Европа се използват най-вече пресните листа, тъй като ароматът и вкусът им, намиращи се някъде между тези на пресните чесън и кромид, но по-ненатрапчиви, изчезват почти напълно при силна топлинна обработка или сушене. Поръсването на ястията със ситно нарязан салатен лук непосредствено преди сервирането, ги овкусява по неочаквано добър и деликатен начин. Особено е подходящ за гозби с яйца, сирене или сметанови сосове, но помислете за него и ако приготвяте нещо с риба.
Използването на салатния лук в декорацията на храната води до неочаквани идеи, като например малки хапки от зеленчуци, оформени като колетчета и завързани с тънките листа на лука. Ядливите цветове на растението могат да са изненадващ декоративен и вкусов акцент, сложени в една обикновена зелена салата.
Деликатният вкус на салатния лук изисква малко внимание при комбинирането му с други подправки. Кромидът или чесънът в ястието явно обезсмислят използването му, но вариантите за смесване на вкусовете са неизброими, като съветвам да заложите на съчетания с пресни ароматни треви.
Класическата френска комбинация от свежи подправки Fines Herbes разчита на взаимодействието на четири растения в равни количества със силни и забележими вкус и аромат, които се допълват неповторимо. Това са магданоз, естрагон, салатен лук и подправката с невъзможното име балдаранолистен азмацук или по-приемливото див керевиз Anthriscus cerefolium. Можете да използвате накълцаните треви във всяко ястие, за което мислите, че не му достига щипка свежест.
Тъй като салатен лук се намира трудно на българския пазар, замислете се да отгледате собствени растения в градината или в саксия. Най-лесно ще го направите с помощта на приятели, които вече разполагат с подправката - просто разделете туфата през пролетта. Винаги ще имате прясна подправка, ако просто си отрязвате от връхчетата на листата с ножичка.
ИМЕНА:
латински – Allium schoenoprasum
български – салатен лук, сибирски лук
английски - chives
френски – civette, ciboulette
немски - Schnittlauch
испански - cebollino