Начало За нас Реклама Контакти

В тайландската кухня директната употреба на сол в ястията е почти непозната. В пикантните блюда характерни за тази страна бялата подправка е заменена с рибен сос. Тази червеникавокафява течност с остър морски аромат се произвежда от пресни дребни рибки, които се оставят да ферментират с голямо количество сол в глинени съдове за поне една година. Получената течност се прецежда и отлежава още няколко седмици, нагрявана от слънцето, докато стане готова за бутилиране. Тъй като този процес е доста продължителен, много от продаваните рибни сосове се правят по опростена технология от рибен екстракт, сол и вода и добавки като карамел и натриев глутамат. Освен в Тайланд рибният сос се използва и в останалите кухни на Югоизточна Азия, като се прибавя във всяко ястие, което се нуждае от сол.

от Меню Ян. 2010
Коментари