Постни риби - видове и приготвяне
Треска
· Обла риба, соленоводна
· Нежна структура и вкус
· Най-вкусна печена на скара и във фурната, задушена, варена на пара
· Заместител - халибут (камбала)
Хек
· Обла риба, соленоводна
· Бяло месо с приятен вкус и аромат
· Подходяща за печене и задушаване, варене на пара
· Заместител - треска
Халибут (камбала)
· Плоска риба, соленоводна
· Твърдо месо, влажна текстура, нежен сладък вкус
· Най-вкусна печена на скара и във фурната, задушена със сос или на пара
· Заместител - морски език, писия
Морски костур
· Обла риба, соленоводна
· Твърдо месо, нежен вкус
· Подходяща за печене на грил и във фурна, пържене
· Заместител - сьомга, кефал, Джон Дори
Скат (морска лисица)
· Плоско тяло с големи перки (крила), соленоводна
· Месо със силен аромат
· Подходяща за пържене, печене на грил и задушаване, варене на пара
Морски език
· Плоска риба, соленоводна
· Фина структура, деликатен вкус
· Подходяща за пържене, печене на грил и във фурна, задушаване
· Заместител - писия
Калкан
· Плоска риба, соленоводна
· Сочна, с твърдо, но нежно месо, превъзходен вкус
· Най-вкусна - пържена, печена на фурна, на грил, задушена, варена на пара
· Заместител - Джон Дори, морска лястовица