Начало За нас Реклама Контакти

Като растение оризът е от семейството на тревите и може да вирее почти навсякъде. Културата вирее както под морското равнище, примерно в Холандия, така и на 2500 м надморска височина - в Хималаите и в Южна Америка. В региони с екстремни климатични условия са се развили специални сортове, т.н. планински или блатен ориз. Експертите предполагат, че само в Азия съществуват общо над 10 000 вида ориз.


Заради значението си като храна за милиарди хора оризът е и предмет на международни научни разработки. Така например обменът на посевъчен материал се извършва до голяма степен чрез Международния институт за изследване на ориза, основан през 1961 г. Той се грижи и за запазването на по-малко доходоносните сортове, които постепенно губят стопанското си значение и изчезват както от производството, така и от природата.


От зърното се приготвя и брашно, което е бедно на мазнини, протеини и целулоза, поради което има диетични качества. Поради липсата на глутен, обаче, брашното от ориз не може да се използва за печене на хляб. Освен за храна, зърното от ориз се използва като суровина за производство на спирт, пудра, бира, а също така във фармацевтичната промишленост. Сламата от ориз има висока фуражна стойност, а освен това се използва за плетени изделия и за производство на фина хартия.


И днес в Китай хората вярват, че в една купичка варен ориз има повече символика, отколкото хранителна стойност. И тъй като в голяма част на Азия оризът е основната прехрана на населението, на много от тамошните езици изразът храня се е същият като ям ориз. Японската дума грохан означава хранене, но и ядене на ориз. А пък ако искате да кажете "добър апетит" на виетнамски, трябва буквално да изречете "да ви е сладък оризът".


 С векове наред се смяташе, че Китай е родината на ориза, но наскоро в Северен Тайланд археолози откриха гробове с ритуални дарове, състоящи се от небесните зрънца и датирани на повече от 12 000 години.

от Меню Апр. 2007
Коментари