Начало За нас Реклама Контакти

Оцетът и салатите

Снимка за Оцетът и салатите

Мазнината в заливката за салата се нуждае от кисел контрапункт - кисела съставка, която да стимулира небцето и да разкрива богатия вкус на зехти­на. В повечето случаи изборът автоматично попада върху оцета, но пресни­ят сок от лимон също придава острота на винегрета.

Балсамовият оцет:

Най-скъпият в целия свят. Традиционният балсамов оцет представля­ва тъмна, сладка, леко гъста отлежала теч­ност. Грам такъв оцет струва почти колкото грам злато. Оригиналният балсамов оцет се прави в областта около град Модена в Италия и никъде другаде по света (думата Модена трябва да фигурира на етикета). Буквално всички онези големи бутилки балсамов оцет, които виждате в супермаркета, са имитации - някои отлежали, други не - които са направени така, че да приличат на оригинала. Този "фалшив" балсамов оцет не е задължително лош, просто е различен.

Никак не е трудно да познаете истинския балсамов оцет - ще получите сърцебиене само като видите цената. Истинският балсамов оцет се продава единствено в малки крушовидни бутилки - приличат на парфюм. Обикновено е на повече от 25 години и струва 100 лева и нагоре за съ­всем малко количество. Такъв пречистен оцет не бива да се хаби за салати.  Итали­анците го използват за сосове или просто за поръсване на някои пресни плодове (ягодите са идеални).

Червеното и бялото вино са най-разпространената течна основа за оцет, но на практика, за да се направи оцет, може да се използва почти всичко, което ферментира:

Ябълков оцет:

Прави се от ябълки. Този силен, кафяв оцет се ком­бинира добре със зелени салати и е особено подходящ за поръсване върху месо, риба или плодови салати. Освен това се съчетава отлично в заливки с къри и джинджифил.

Бял оцет:

Безцветен и остър, този оцет се дестилира от избрани житни култури и е страхотен със студени салати с ориз и паста. 

Червен или бял винен оцет:

Прави се от всякакви видове червени и бели вина. Той е с плътно тяло и идеален за заливки за пикантни сала­ти от тъмнозелени зеленчуци.

Оризов оцет:

Разпространен предимно в Япония и Китай. Оризовият оцет не е толкова кисел като белия и се комбинира добре със сусамови масла. Много добра комбинация за салати от морски храни.

Март 2007
Коментари