Оцетът и салатите
Мазнината в заливката за салата се нуждае от кисел контрапункт - кисела съставка, която да стимулира небцето и да разкрива богатия вкус на зехтина. В повечето случаи изборът автоматично попада върху оцета, но пресният сок от лимон също придава острота на винегрета.
Балсамовият оцет:
Най-скъпият в целия свят. Традиционният балсамов оцет представлява тъмна, сладка, леко гъста отлежала течност. Грам такъв оцет струва почти колкото грам злато. Оригиналният балсамов оцет се прави в областта около град Модена в Италия и никъде другаде по света (думата Модена трябва да фигурира на етикета). Буквално всички онези големи бутилки балсамов оцет, които виждате в супермаркета, са имитации - някои отлежали, други не - които са направени така, че да приличат на оригинала. Този "фалшив" балсамов оцет не е задължително лош, просто е различен.
Никак не е трудно да познаете истинския балсамов оцет - ще получите сърцебиене само като видите цената. Истинският балсамов оцет се продава единствено в малки крушовидни бутилки - приличат на парфюм. Обикновено е на повече от 25 години и струва 100 лева и нагоре за съвсем малко количество. Такъв пречистен оцет не бива да се хаби за салати. Италианците го използват за сосове или просто за поръсване на някои пресни плодове (ягодите са идеални).
Червеното и бялото вино са най-разпространената течна основа за оцет, но на практика, за да се направи оцет, може да се използва почти всичко, което ферментира:
Ябълков оцет:
Прави се от ябълки. Този силен, кафяв оцет се комбинира добре със зелени салати и е особено подходящ за поръсване върху месо, риба или плодови салати. Освен това се съчетава отлично в заливки с къри и джинджифил.
Бял оцет:
Безцветен и остър, този оцет се дестилира от избрани житни култури и е страхотен със студени салати с ориз и паста.
Червен или бял винен оцет:
Прави се от всякакви видове червени и бели вина. Той е с плътно тяло и идеален за заливки за пикантни салати от тъмнозелени зеленчуци.
Оризов оцет:
Разпространен предимно в Япония и Китай. Оризовият оцет не е толкова кисел като белия и се комбинира добре със сусамови масла. Много добра комбинация за салати от морски храни.