Модерен начин за приготвяне на зимнина
Септември е един от месеците, през които може да намерите най-голямо разнообразие от зеленчуци на пазара. По българска традицията зеленчуците се съхраняват като туршии, които неизменно присъстват на трапезата през зимата. Тук ще откриете няколко съвета, как да приготвите туршия, без да е необходимо да сте най-добрият или дългогодишен майстор на зимнината.
С помощта на добавките за туршии на Dr. Oetker – Пикант фикс сладко-кисела, Пикант фикс люта и консервант Dr. Oetker ще запазите любимите зеленчуци:
• бързо – само за 5 минути с гаранция за успех;
• лесно – без стерилизация;
• вкусно – като се запазва формата и консистенцията на зеленчуците.
Туршиите, приготвени с Пикант фикс сладко-кисела, Пикант фикс люта и консервант Dr. Oetker, имат балансиран вкус от подправките, а зеленчуците остават хрупкави.
Продуктите за консервиране на Dr. Oetker са разработени според традициите за приготвяне на туршии, предпочитаните от българите вкусове и най-вече следвайки мотото „Качеството е най-добрата рецепта”.
Често приготвянето на туршии се смята за сериозно кулинарно умение или въпрос на късмет да постигнеш правилното съотношение на съставките в саламурата или маринатата, с която да залееш зеленчуците. Точното спазване на указанията за приготовление на гърба на опаковките на продуктите Dr. Oetker е достатъчна гаранция, че туршията няма да превтаса или да се развали, още преди да е дошла зимата:
Приготвяне на туршия:
1. Като вкусна туршия може да се консервират всички видове зеленчуци – чушки, краставички, домати, тиквички, карфиол, патладжан, моркови, зеле и др. Няколко идеи за туршии. Единственото условие е да са пресни и здрави, защото дори да са престоели една нощ, има опасност да изгубят част от аромата, твърдостта и вкуса си. Измитите, почистени, цели или нарязани зеленчуци се подреждат в предварително измити и подсушени буркани.
2. Смесва се съдържанието на пакетчето Пикант фикс с 1,75 л вода, 300 мл оцет (задължително 6% или 9%) и 150 г захар. Така получената марината се слага на огъня и се оставя да ври 3 - 5 мин., като се бърка непрекъснато. След като сместа заври, може да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса – по-кисел или по-сладък.
3. Подготвените зеленчуци се заливат с горещата марината, бурканите са разклащат добре и се долива марината, ако е необходимо. По желание ароматът може да се подсили, като в зависимост от зеленчуците се добавят клонки копър, целина, дафинов лист, магданоз и др. След това бурканите се затварят веднага.
Приготвената зимнина трябва да се съхранява на хладно (15° С) и защитено от светлина място.
От едно пакетче Пикант фикс се получава около 2,3 л смес, която е достатъчна за 6-7 стандартни буркана.
Консервант на Dr. Oetker е малкият помощник при правенето на зимнина. Той ще предпази консервираните зеленчуци от ферментация или поява на плесен. Подходящ е при приготвяне на сокове, салци и сосове. Достатъчно е просто да го добавите към горещата смес (сок, марината, сос и др.).
Дори и да не сте дългогодишен кулинар, качествените продукти на Dr.Oetker и многократно изпитаните рецепти, предложения и идеи ще се погрижат да очаровате вашите близки с превъзходена туршия в зимните вечери.
Още предложения сме приготвили на www.oetker.bg