Моцарела
Произходът на това свежо полумеко сирене, което по правило се произвежда от биволско мляко, се свързва с Южна Италия, и по-конкретно с областта Кампаня. В наши дни големи количества от продукта се правят и в други страни, а в редица случаи за основна суровина се използва краве мляко. Сравнението между двата типа категорично е в полза на сиренето от биволско мляко, което е по-меко, не толкова гумено и с по-добър вкус. Класическата моцарела представлява овални топки, които се съхраняват в купи или в запечатани пликове със саламура. За нея са характерни порцеланово белият цвят и съвсем тънката мека коричка. Прясното сирене е еластично и сочно и се разрязва лесно, но с процеса на зреене омеква и вкусът му става по-интензивен. Въпреки че у нас се продават различни видове моцарела, качествата на италианската от биволско мляко остават ненадминати.