Начало За нас Реклама Контакти

В Европа лукът е познат благодарение на древните римляни, донесли този зарзават от завоеванията си в Азия. Като храна обаче става популярен чак през средновековието, а малко по-късно започва да се използва и като лечебно средство.
Така е и до днес - според запознатите с методите на природосъобразната медицина, лукът помага при кашлица, раздразнено гърло и други оплаквания на горните дихателни пътища. Най-разпространената рецепта гласи: Ситно нарязан лук се накисва в мед и се оставя за няколко часа. След това се излива образувалия се сок, а останалото се пие "чисто", или разредено с малко топла вода. Е, не е като да си налеете чаша уиски, но пък помага. Казват, че има положителен ефект и при грипни симптоми. При болки в ушите - майки на малки деца знаят чудесно за какво става дума - се нарязва суров лук на шайби, завива се в памучна кърпа и се поставя върху болното ушенце. Доближете разрязана на две глава лук до носа си и кръвотечението ви веднага ще спре (за сметка на това ще ви потекат сълзи!). При ухапвания или ужилвания от насекоми мястото се натърква с току-що разполовен кромид и подутината спада, а сърбежът спира. А пък сега през зимата,  когато е сезонът на запушените носове и хремите, лукът също помага. Сложете нощем до главата си една купичка с лучени кръгчета и на сутринта ще се събудите и ще дишате по-свободно. В такъв случай обаче препоръчваме да се настаните да спите на канапето в хола, защото партньорът ви в съпружеското ложе ще трябва да прекара нощта с щипка за пране на носа.
Лукът помага не само на хората. Ако имате цветя или други растения, нападнати от листни въшки или други вредители, не бързайте да търсите скъпи химически препарати за пръскане. Накълцайте първо малко лук и една-две скилидки чесън, накиснете ги 24 часа във вода и след това ги прецедете през марля или хартиен филтър за кафе. Във водата междувременно се е разтворило веществото алицин, което съдържа сяра. Тя от своя страна пък хич не се нрави на споменатите гадинки. За да ги прогоните, просто напълнете една пръскалка за цветя с течността и пръскайте растенията два-три пъти в седмицата.
Къде всъщност се крие тайната на този толкова многостранно надарен зеленчук? В етеричното масло, което действа като естествен антибиотик. Освен това лукът подсилва нашата имунна система, балансира кръвното налягане и нивото на мастни киселини и подпомага оросяването. Най-добре е да се консумира в сурово състояние, защото прекомерната топлинна обработка намалява положителните ефекти.
И още нещо: Не съхранявайте лука в хладилника, а на сухо, хладно и тъмно място, примерно в килера. Ако пък е много лют, го посолете обилно, оставете 30 минути и след това го изплакнете с хладка вода.

от Меню Май 2007
Коментари