Картофи - подготовка и приготвяне
Картофите са отличен източник на витамин С и калий, когато се консумират с кората. Те са четвъртата по важност култура в световен мащаб след пшеницата, ориза и царевицата. Произходът им е от перуанските Анди. Картофите са изминали много дълъг път, докато стигнат до нашата трапеза. В родината си към момента имат повече от 2000 разновидности, но ние в зависимост от обработката, която прилагаме, можем да ги разделим основно на следните видове: картофите за варене са с по-влажна и гладка вътрешност и си запазват формата при готвене. Картофите за печене са с по-сухи и “хлебни” и лесно се разпадат при топлинна обработка. По-сухите картофи се използват и за пържене и за приготвяне на пюрета.
Пресните картофи са винаги с по-високо водно съдържание, затова са перфектни за варене и салати. Червените картофи обикновено са с по-ниско съдържание на нишесте и се използват за варене, печене, супи, салати и огретени.
Подготовка:
Кожицата на младите картофи се остъргва с по-груба кърпа, а ако са по-стари, се белят. Задължително добре се изрязват позеленелите части от грудките.
Приготвяне:
За да се изпекат цели, картофите се набождат с вилица на няколко места и се пекат при 200° С за 1-1.5 ч. За да се сварят, се покриват със студена вода, посоляват се и като заврат, се оставят на слаб огън за 10-20 мин. в зависимост от размера. За да се запекат, първо се бланшират за 1-2 мин., отцеждат се и се подсушават, слагат се в намаслена тава и се пекат около час, като се обръщат от време на време. За да се сотират, се бланшират нарязани за 5-10 мин., отцеждат се, подсушават се и се запържват до златисто в масло или олио. За да се изпържат (чипс), се нарязват на пръчици и се заливат със студена вода за най-малко 30 мин., отцеждат се, подсушават се и се пускат на малки порции в сгорещена мазнина на 190° С, докато започнат да се пзлатяват за 3-7 мин. според размера, изваждат се, отцеждат се, попива се мазнината и като изстинат, пак се пържат 3 мин., докато станат хрупкави и златисти.
Идеи за сервиране:
· Сварените пресни картофи се заливат с горещо масло, нарязан магданоз, джоджен и счукани препечени бадеми.
· Изпичат се цели картофи с кората, разрязват се на две, всяка половина се издълбава, вътрешността се обърква с малко масло, кашкавал, подправки и парченца бекон. Картофите се напълват и се запичат на 200° С за 10-15 мин.