Начало За нас Реклама Контакти

Пастата от двойно смлени печени фъстъци със или без добавена растителна мазнина, която през последните години става все по-популярна и у нас, е една от кулинарните и културни икони на САЩ. В доста по-примитивна форма този вид употреба на фъстъците е позната в индийската кухня, където те се комбинират със смлени подправки и люти чушки. Предшественикът на днешното фабрично масло се появява към края на ХIХ в., разработен по идея на лекар като богат на протеини заместител на месото, подходящ за хора с проблеми със зъбите. Модерният вариант на изделието се появява през 1922 г., когато благодарение на усъвършенстваната технология на производство се постига кремообразната консистенция, позната днес - дотогава маслото е било зърнесто и мазнината се е отделяла от фъстъчената маса. У нас продуктът се предлага в почти всеки магазин за хранителни стоки.

от Меню Ян. 2008
Коментари