Начало За нас Реклама Контакти

Челебитка, нигела, черен кимион

Снимка за Челебитка, нигела, черен кимион
Семена от челебитка

Дребните черни и ръбати семена на полското цвете Nigella sativa внасят приличен смут в българските готварски среди с имената и приложението си. Но за мнозина у нас езиков и кулинарен проблем не съществува. За турците в България тази подправка не е нищо необичайно, а името ѝ çörek otu (кифла трева) подсказва и за какво се използва - всевъзможни печива като плоските хлябове пиде, завитите питчици ачма, гевреци, бюреци и т.н. са посипани с вкусните зрънца. Понякога съвсем погрешно в България челебитката се нарича черен сусам, което внася дълбоко объркване с източноазиатските сортове истински сусам, чиито семена са черни. За да е съвсем оплетена историята в английския език се среща и името onion seeds, лучени семена.

Цвят на челебитка

Всъщност челебитката е близък родственик на кукуряка и лютичето т.е. ботанически няма нищо общо със сусама, лука и кимиона. Красивите нежносини звездовидни цветове може да се видят прз цялото лято по сухите поляни на страната, но и в много градини, а рошавите овални и сравително едри семенни кутийки започват да се появяват в края на юни. Точно от тях се събират многобройните черни семенца. Разбира се, винаги може да ги вземете и от магазина, но в Турция шансът да ги намерите е многократно по-голям отколкото у нас.

Плод на челебитка

Въпреки че са подправка, семенцата нямат почти никакъв аромат, а и вкусът им не е прекалено силен. Всичко това се променя при термична обработка и вече може да се доловят специфичните ароматни нюанси, които са в пъти по-силни при опитване. Вкусът е характерен, леко напомнящ на гръцки риган и с доловима пикантност.

Освен върху печива с челебитка е много подходящо да се подправят картофи и най-различни зеленчукови ястия. В източните индийски щати и в Бангладеш челебитката се използва заедно със семена от кимион, резене, черен синап и сминдух като изключитело популярна смес за подправяне както на месни, така и на постни ястия. Ако искате да овкусите с челебитка гозба, която не се готви или изисква кратка термична обработка, предварително запечете зрънцата в сух съд на котлона.   

Маслото от семената на челебитката се смята за мощо лечебно средство, което все още се подлага на изследания, които да разкрият действието му.

от Людмил Хайдутов Юли 2014
Коментари