Асафетида
Изсушена смола асафетида
В кулинарията натрапчивите, неприятни аромати изглежда нямат място, но изключения винаги има. Едно от тях е смрадливият и невероятно вкусен азиатски плод дуриан. Пак от Азия пък идва и може би най-вонливата подправка.
Асафетидата е изсушената смола от пресните корени на близкото до магданоза, целината и моркова растение Ferula assa-foetida. То е разпространено в диво състояние в Иран и Афганистан, но се отглежда най-вече в Индия. Там, както и в Европа и Северна Америка, подправката с твърде живописен и прекалено активен аромат се продава смляна и смесена с оризово брашно и гума арабика, за да се предотврати образуването на бучици.
Ferula assa-foetida
Независимо че миризмата на суровата асафетида напомня твърде много на развален чесън например, добавена в индийски кърита и сосове, тя драстично променя аромата си и започва апетитно да ухае на дълго задушавани лук и праз.
Смята се, че асафетидата е директно свързана с митичната и изчезнала в древността подправка силфион, за което свидетелстват и някои прилики на изображенията на скъпоценното в Римската империя растение с Ferula assa-foetida.
В България асафетида се намира не много лесно, но заради специализираните магазини за подправки може да имате късмета да я прибавите към кухненската си колекция от аромати и да се насладите на вкусните ястия, приготвени с нея.