Начало За нас Реклама Контакти

10 изключителни рецепти с патладжани

Снимка за 10 изключителни рецепти с патладжани

Лятото и есента са време на чушки, домати и, разбира се, патладжани. Тази българска зеленчукова Света Троица е толкова дълбоко сраснала с кулинарната ни душа, че много лесно забравяме как допреди само 200 години два от компонентите ѝ са били съвсем непознати по нашите земи. Добре че са патладжаните, които са дошли малко по-рано при нас, та сме имали време да префасонираме ориенталски рецепти като мусака, кьопоолу и имамбаялдъ.

А сега е мястото да ви предложим 10 други ястия, в които моравите зеленчуци са главните герои.  И не забравяйте, че щипчица канела тук и там ще издигне вкуса на патладжаните на съвсем други нива.  

 

1.

Зеленчукови рози

Резените зеленчуци могат да бъдат истинско вдъхновение при презентацията на което и да е ястие. Тази салата от печен зарзават например изглежда като цвете.

2.

Патладжани пармиджана

Класическото италианско ястие произхожда от южните Кампаня и Сицилия, а не както предполага името му от северния град Парма.

3.

Печени патладжани с яйца и сирене

Пълнените патладжани са основополагаща идея в страните от кавказкия регион и Близкия изток. И макар вариантите с месо да са по-разпространени, понякога плънката е от яйца и дъхави овчи сирена.

4.

Салата с патладжани

Когато се готви с патладжани, много трудно може да се избегне влиянието на Близкия изток и Средиземноморието, но често не е и нужно. Тази мощна салата е доброто доказателство за това.

5.

Турска мусака с патладжани

Балканската кухня е истинско пиршество на смесванията. Затова и не е никак чудно, че рецептата за мусака се появява във всяка страна на полуострова, като безспорно турският вариант е един от най-интересните. В него заливката липсва, за сметка на обилното количество месо, патладжани и домати.

6.

Кебап в патладжани

Интензивните вкусове на патладжаните и агнешкото месо чудесно си партнират в това направо елегантно българско ястие.

7.

Патладжани със сусам

Ефектното ветрилообразен облик на това ястие е само подготвителното впечатление за невероятния му вкус, постигнат за не повече от 30 минути.

8.

Щрудел с патладжани

В България всякакви продукти много лесно се пречупват през призмата на баницата. Дори и новооткритите ястия да се наричат щрудел или бюрек, родната кулинарна мисъл е ясно забележима и с вкусен резултат.

9.

Минитортички от паста и патладжани

Удобните форми за мъфини ефектно приютяват средиземноморските вкусове на тези необичайни тортички с паста.

10.

Саалук салата

Това апетитно зеленчуково мезе ще стои много добре на някоя открита маса в топлите вечери, които предстоят. Защо да не е днешната?

от Меню Септ. 2015
Коментари