Яребици със сос от боровинки и пюре с целина
„I smell something...familiar... something dangerous... something breakfasty...“, шепти Антонио Бандерас като гласа на анимационния Котарак в чизми. И макар да има предвид яйчения Хъмпти Дъмпти, думите му спокойно може да се отнасят и за дивечовия деликатес, с който приказният котешки прототип чревоугодно спечелва благосклонността на феодалния владетел. Разбира се, за един крал е съвсем нормално да закусва яребици.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за маринатата:
- 1 ч. ч. вермут
- 3 стръка мащерка
- 1 ч. л. захар
- 2 с. л. олио
- 2 резена лимон
- за яребиците:
- 4 яребици
- 50 г бекон, ситно нарязан
- 1 глава червен лук, ситно нарязана
- 4 резена прошуто
- 4 стръка розмарин
- 1 зелена ябълка
- 100 г меко масло
- 100 г червени боровинки
- 1-2 с. л. кафява захар
- 100 мл червено вино
- за пюрето с целина:
- 300 г целина, нарязана на кубчета
- 300 г картофи, нарязани на кубчета
- 50 мл горещо прясно мляко
- 2 с. л. масло
- сол и зелен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички съставки за маринатата се смесват, слагат се да заврат, охлаждат се и почистените птици се слагат вътре, накисват се добре и се оставят плътно затворени в хладилника за поне 24 часа. Подсушават се.
- 2.
Беконът се слага в загрят тиган и се разбърква 2-3 мин., докато се зачерви. Добавя се лукът и се разбърква на умерен огън 3-4 мин. Охлаждат се. Разбъркват се с половината от мекото масло.
- 3.
Птиците се обтриват със сол и бял пипер. Пръстите се прокарват внимателно между кожата и гърдите на яребиците. Гърдите се покриват с маслената смес и кожата се опъва отгоре.
- 4.
Във вътрешността на всяка птица се поставят по стрък розмарин и резен ябълка. Връзват се крачетата. На гърдите на всяка яребица се слага по един резен прошуто и се овързват с бял памучен конец. Слагат се в тиган с останалото загрято масло да се зачервят от всички страни. Преместват се в тавичка, намазват се с останалото масло и се запичат 20 - 30 мин. на 200° С. Слагат се на топло да постоят поне 10 мин. преди сервиране.
- 5.
Соковете от печенето се прецеждат в тиган. Добавя се виното и сосът се оставя да се редуцира наполовина. Слагат се боровинките и захарта. Разбърква се, докато се сгъсти. Подправя се със сол и зелен пипер на вкус.
- 6.
Целината и картофите се сваряват заедно в подсолена вода, докато омекнат. Прецеждат се и се слагат в тиган на котлона, докато изсъхнат. Сипва се млякото и зеленчуците се намачкват на пюре. Посолява се и се разбърква с маслото.
- 7.
Яребиците се поднасят със соса и с пюрето с целина.