Начало За нас Реклама Контакти

Халва с шафран

Снимка за Халва с шафран
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Почитана и харесвана в арабския свят, на Балканите и по Средиземноморието, халвата според историците произхожда от Персия, където занаятът на халваджиите е бил дълбоко уважаван, а рецептите са се предавали от поколение на поколение. Нашият вариант е за мека и кремообразна халва, ухаеща на Ориента.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. ⅔ ч. ч. брашно
  2. 1 ч. ч. захар
  3. 200 мл вода
    1. 100 мл розова вода
    2. 2 с. л. вода от портокалов цвят, по желание
  4. 1 щипка шафран
  5. 125 г масло
  6. 1 с. л. пудра захар
  7. 1 с. л. канела
  8.  ядки и сушени плодове за украса

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат заедно водата и захарта, разбъркват се, докато захарта се стопи. Добавят се розовата вода, водата от портокалов цвят и шафранът.

  2. 2.

    В тенджера се загрява маслото на умерен огън. Прибавя се постепенно брашното и се разбърква, докато много леко се зачерви. Налива се наведнъж захарният сироп при непрекъснато разбъркване. Изключва се котлонът, покрива се с кърпа, затваря се с капак и се оставя да постои 10 - 20 мин.

  3. 3.

    Халвата се сипва в плосък съд и още гореща се украсява с ядки, сушени плодове, поръсва се с пудрата захар и канелата и се поднася.


Подходящи типове вина
Юни 2012
Коментари