Халва с шафран
Почитана и харесвана в арабския свят, на Балканите и по Средиземноморието, халвата според историците произхожда от Персия, където занаятът на халваджиите е бил дълбоко уважаван, а рецептите са се предавали от поколение на поколение. Нашият вариант е за мека и кремообразна халва, ухаеща на Ориента.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат заедно водата и захарта, разбъркват се, докато захарта се стопи. Добавят се розовата вода, водата от портокалов цвят и шафранът.
- 2.
В тенджера се загрява маслото на умерен огън. Прибавя се постепенно брашното и се разбърква, докато много леко се зачерви. Налива се наведнъж захарният сироп при непрекъснато разбъркване. Изключва се котлонът, покрива се с кърпа, затваря се с капак и се оставя да постои 10 - 20 мин.
- 3.
Халвата се сипва в плосък съд и още гореща се украсява с ядки, сушени плодове, поръсва се с пудрата захар и канелата и се поднася.