Великденски яйца с естествени бои
В сравнение със стандартните бои за яйца цветовете, получени с помощта на природни продукти, са по-деликатни и не толкова наситени. Ивелина Иванова сe впусна в забавното предизвикателство и откривателството на обагрянето на великденски яйца с хранителни съставки и подправки. И както виждате, резултатът е нежен, изящен и в хармония с природата.
Необходими продукти и материали:
за синя боя: 1 ч. ч. замразени черни боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода
за жълта боя: 3 с. л. куркума се заливат с 400 мл вряща вода, 1 ч. л. морска сол и 2 с. л. оцет
за оранжева и кафява боя: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода с 2 с. л. оцет и 1 ч. л. морска сол
за червена боя: 1 средно голяма глава червено цвекло се настъргва на ренде и се залива с 500 мл вода, 1 с. л. морска сол и 2 с. л. оцет
за зелена боя: след като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата
цветове от маргаритки, хризантеми и други по-дребни цветя
листа от папрат, мащерка, копър
дамски копринени чорапи
дамски мрежести чорапи
ластици
дебели памучни конци
нишки шафран
сухи люспи червен и оранжев лук
Стъпки:
1. Подбират се бели яйца. Измиват се добре и с малка гъба, топла вода и сода за хляб се изтъркват печатите.
2. Растителните багрила се заливат с необходимото количество вода.
3. Цветовете и листата се топват в студена вода и се оформя композиция върху яйцата. В центъра на всяко цвете може да се сложи щипка шафран.
4. Прикрепват се с ластици или конци.
5. Яйцата заедно с всички цветове и листа се слагат в дамски чорап.
6. Чорапът се опъва докрай, стяга се и се връзва здраво, а излишната част се отрязва.
7. Яйцата се пускат в смесите за боядисване. Слагат се да заврат и се оставят да къкрят 10 - 12 мин. Наблюдава се интензивността на цветовете. За по-наситени цветове яйцата се оставят по-дълго в горещите разтвори и след сваряването им.
8. След като се извадят от боите, яйцата се подсушават чрез леко потупване с кухненска хартия и тогава се разопаковат.
9. За блясък се полират с памук, напоен с малко олио.
Други идеи за великденските яйца:
• увиват се в оранжеви или червени люспи от лук и тогава се слагат в чорап
• увиват се само с мокри ластици
• първо се боядисат от едната страна с един цвят, а после се обръщат и слагат от другата страна в друг цвят
• увиват се в тънко нарязано червено зеле и след това се слагат в чорап
• облепват се с водоустойчиви лепенки, изрязани в различни форми, преди да се сложат в боите
• първо се боядисват в един цвят, махат се конците, цветовете и листата и се слагат за няколко минути в друг натурален оцветител
• направете различни комбинации от всички идеи