Дълъг кулинарен уикенд Tasty Summer в Бургас
В разгара на лятото в Бургас си дават среща звезди на кулинарното изкуство, сомелиери, бармани, баристи и карвинг майстори, за да предложат уникално тридневно шоу на открито Tasty Summer.
На 24, 25 и 26 юли на площад „Тройката“ в Бургас гражданите и гостите на най-добрия град за живеене в България ще имат възможност да се потопят в атмосфера на българското гостоприемство и да опитат вкуса на лятото.
С много музика и настроение символичният домакин на събитието – бургаският изпълнител Стефан Илчев, заедно с водещия от БГ радио – Наско, ще забавляват гостите.
Сред най-атрактивните събития е кулинарното шоу „Часът на готвача“ от 18 до 20 часа. В професионалната кухня, изградена направо под небето от фирма Робуста, първата вечер ще влязат най-популярните шеф готвачи на България Андре Токев и Иван Манчев. Те ще демонстрират уменията си на живо на пред многобройните минувачи, а част от публиката (100 души) ще може да опита приготвеното от тях тристепенно меню.
Към кулинарния дует първата вечер ще се присъединят трима от топ сомелиерите на България – Михаил Марковски, Слави Райчев и Йордан Кирилчев, със своето шоу и презентация на предлаганите вина. В 21 часа започва „Часът на бармана“, който ще бъде открит от рекордьора от Гинес Пенчо Пенчев.
Втората вечер кулинарните майстори в „Часът на готвача“ са шеф Елица Котева и виртуозният шоколадиер – шеф Ради Стамболов с партньора му Боби Екзархов. Менюто им включва морски деликатеси и фламбирани палачинки, а върхът на шоуто ще е приготвянето на „галактически сладолед“. Сомелиери на вечерта ще са доайените Коста Канариев и Димитър Николов. В късните часове, след барманското шоу на световния шампион Васил Колев, вечерта ще завърши с ароматно кафе и изненадите на топ бариста и страстен експерт по кафето Йордан Дъбов.
През цялото време от 16 до 23 часа ще бъдат отворени демонстрационните шатри с любими храни и напитки, където всеки може да опита вкусовете на лятото. Благодарение на майстор декоратора Веселина Славчева, гостите ще могат не само да се насладят на невероятните произведения на изкуството от плодове и зеленчуци, но и сами да направят своите първи опити в карвинга.
Първото издание на дългия кулинарен уикенд Tasty Summer се провежда по инициатива на Българската асоциация на собствениците в туризма с изключителното съдействие на Община Бургас и Обществения дарителски фонд – Област Бургас, а осъществяването му е поверено на организаторите на националния конкурс „Сомелиер на годината“.