Начало За нас Реклама Контакти

Хумос

Снимка за Хумос
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Насъщна храна на милиони вегетарианци и вегани, хумосът е един от кулинарните символи на араби и израелтяни. И има защо! Наситеният му вкус, чудесната му кремообразна текстура и високата му хранителна стойност са добри препоръки за емблематичното му положение.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. нахут
  •   сусамов тахан на вкус
  • 1-2 с. л. кисело мляко, по желание
  •   лимонов сок
  •   смлян кимион
  •   червен пипер
  •   сух джоджен, стрит
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Нахутът се накисва във вода най-малко за 12 часа. След това се отцежда и се вари в друга вода около 3 часа или докато омекне напълно, но без да се разварява.

  2. 2.

    Свареният нахут се разбива с пасатор заедно със тахана, киселото мляко, лимоновия сок и солта. Консистенцията трябва да е кремообразна: нито прекалено гъста, нито твърде рядка. Ако е гъста, се добавят 1-2 с. л. от водата, в която се е варил нахутът.

  3. 3.

    Поднася се поръсен с подправките и полят със зехтин.

Ако се включва времето за накисване и сваряване на нахута, тази рецепта се приготвя почти цял ден. В арабските магазини можете да купите и готов хумос, който само се подправя на вкус.

Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари