Начало За нас Реклама Контакти

Салата от мариновано червено цвекло

Снимка за Салата от мариновано червено цвекло
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - концентрат

Червеното цвекло много се цени в скандинавските страни. През цялата зима го консумират най-вече мариновано. Много е вкусно със спаначени палачинки. Тук представяме основната рецепта за мариновано цвекло и едно вкусно сосче за салата от вече приготвеното цвекло.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 кг почистено червено цвекло
  • 1 глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1 скилидка чесън, нарязана на тънки кръгчета
  • 1 ч. ч. ябълков оцет
  • ¼ ч. ч. захар
  • 1 с. л. кардамон на зърна
  • 1 ч. л. карамфил на зърна
  • ¼ ч. л. сол
  • за салатата:
  • ябълка, обелена и нарязана на кубчета
  • кисели краставички, нарязани на ситно
  • 1 с. л. натрошен хрян
  • ⅓ ч. ч. заквасена сметана
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Целите глави цвекло се слагат в тенджера и се покриват със студена вода. След като заври огънят се намалява и се оставят да къкрят около 25 мин. Запазват се 2 ч.ч. от течността. Когато се поохлади, цвеклото се обелва.

  2. 2.

    Цвеклото се нарязва на тънки кръгчета и се подрежда на пластове в буркан, като се редува с лука и чесъна.

  3. 3.

    В тенджера се загряват заедно оцетът, захарта, солта, кардамонът, карамфилът и течността от варенето. Щом заври, течността се изсипва върху цвеклото. След като изстине се прибира в хладилника.

  4. 4.

    За да се приготви салата, се смесват сметаната, хрянът, солта и захарта. Цвеклото се разбърква с ябълките и киселите краставички и се залива със сметановия сос.


Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари